Nyheter » 2010 » Desember » Besøkte Ajax Amsterdam!

SØK

Kontaktinfo

Mjøndalen Idrettsforening
Fotball Utviklingsavdelingen
Stadiongata 7
3050 MJØNDALEN

E-post:kjetil.bergh@mif.no

Org.nr.:937 739 443

Spørsmål om medlemsskap,
faktura o.l. sendes til
​fotball.medlem@mif.no

Nytt medlemssystem!

2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember

Besøkte Ajax Amsterdam!


07.12.2010

Kjetil var sammen med Buskerud fotballkrets på studietur til Ajax Amsterdam første helgen i desember. Her kommer en liten oppsummering.

Ajax er en av verdens største klubber og blant de aller fremste på utvikling av unge spillere. Blant uendelig mange så kan jeg nevne f.eks Cruyff, Rijkaard, De Boer, Kluivert, Davids, Seedorf, Van der Saar, Sneijder, Van der Vaart, Huntelaar osv. Alle disse har gått gradene i Ajax akademiet og blitt store stjerner internasjonalt.
 

Å overføre det Ajax gjør til norske forhold og norsk mentalitet er ikke mulig, men å suge til seg noe av erfaringen, og se om noe er overførbart, det er mulig. Det var også utgangspunktet for turen. Turens absolutte høydepunkt skulle være å overvære G12 lagets trening på fredag og a-lagets kamp på lørdag. G12 laget trenes av selveste Dennis Bergkamp. Pga ett vannvittig snøvær så ble vi snytt for Bergkamp, mens a-kampen mot Nec Nijmegen ble spilt med taket på Amsterdam Arena trukket over. Kampen endte 1-1. En skuffende kamp til å være Ajax. For øvrig så fikk trener Martin Jol fyken bare 3 dager etter kampen. Begrunnelse, manglende ”Ajax style”.
 

Og hva ligger bak det?
 

Grunntankene rundt hvordan fotballen i Ajax er bygget opp ble lagt på tidlig 70 tall. Med Co Aadrianse og Johan Cruyff som nøkkelpersoner. Sistnevnte er jo også sterkt delaktig i måten Barcelona er bygget opp på. Bare for å nevne det, i sommerens VM finale mellom Spania og Nederland, så hadde totalt 16 av 22 spillere bakgrunn i akademiene til Ajax og Barcelona. Beat it!
 

Ajax er designet og konstruert fra bunn til topp. Her ligger det føringer og meninger bak alt som skal gjøres, ingenting er overlatt til tilfeldighetene! Spillere skapes i dette systemet, slik at Ajax får de spillerne som passer inn i deres a-lag. Utrolig fascinerende, men det krever hardt arbeide.
 

Her kommer kort fortalt hvordan alt er bygget opp og hva de vektlegger.
 

Ajax har lag fra U9 og opp til a-lag. På lagene U9-U12 så består troppen av 11 spillere. Dvs allerede på 9 års alder, så plukker man ut 11 spillere av en mengde på 1500 som får være med. De som ikke får plass i Ajax må finne seg andre klubber. Videre oppover så består stallene av 15\16 spillere. Målet i barne og ungdomsfotball er kun utvikling av spillere. Resultat bryr man seg ikke om i det hele tatt. Først når man kommer på G19 nivå så er resultatet viktig, der er målet å vinne serien og cupen. Videre så går veien innom rekruttlaget og evt a-lag. Har du ikke spilt deg til fast plass på a-laget innen du er 23 år, så har du ingen framtid i klubben og blir solgt eller frigitt.
 

Av dagens 15 spillere på 16 års laget, så er det 7 stykker som har vært med hele veien fra 9 år og oppover. Ajax har i tillegg ett stort speidernettverk(50 speidere) som fanger opp gode spillere i breddeklubbene. Alle spillere som vil spille i Ajax må bo innenfor en radius på 60 km. Bor du utenfor, så må du spille i en annen klubb.
 

Antall treninger og spillform i kamp.
U9 – U11, 3 ganger pr uke. 8 vs 8
U12-U15, 4 ganger pr uke, 11 vs 11
U16 – U17, 6 ganger pr uke, 11 vs 11
U18 – U19. 8 ganger pr uke, 11 vs 11
 

Alle spillerne bor hjemme, og går på ”normal” skole. I tillegg til disse øktene så tilbyr klubben også koordinasjons og hurtighetstrening med egne trenere.
 

Disse 7 punktene skal gjennomsyre en 14 dagers treningssyklus i Ajax: Pasning\mottak, Avslutning, spillrelatert øvelser, overtallsspill, kamper, heading.

I overtallsspill så trener de ofte 1 vs 2, og 1 vs 3.
 

I alder 8-13, så ser de etter spillere etter følgende mal: Teknikk, Insikt, Personalitet, Speed. Altså TIPS.
 

Følgende elementer vektlegges også:
- Offensiv fotball
- Dominerende spillestil
- Attraktiv fotball
- Tekniske ferdigheter
- Taktiske ferdigheter
- Full field pressure(fullt press over hele banen)
- Individuelt fokus 60%, lagsfokus 40 %
- Alle bruker femmer ball. Men med forskjellig vekt, avhengig av alder.
- Spilletid fordeles likt i løpet av sesongen. Men forskjellig i kamp til kamp.
- Årlig samtale mellom klubb og spiller\foresatt. Man lager en utviklingsplan for hver spiller.
- Spillere kan flyttes opp ett nivå hvis de for gode fysisk i forhold til sin alder. Er de teknisk ”for gode” så får de annen rolle i laget. F. eks en høyrekant, blir flyttet til venstrekant.
- Lagmoral:1. Du skal alltid feire mål med alle dine lagkamerater.2. Viser du negativt kroppsspråk, dårlig holdning overfor medspillere. Da blir du byttet ut momentant. 3. Oppmøte en halvtime før hver trening. Møter du for seint, så starter du ikke neste kamp.


- Kampforberedelse starter 3 dager før kamp.
 

I kamp så gjelder følgende regler:
1. Full field pressure, win the ball.
2. Ball I smoving
3. Player is moving
4. Movement
5. Pass ball with purpose
6. Be open to receive the ball
7. Play the ball I forward direction
8. Limit you touch.
 

Hver 6 uke testes spillerne. B.la på høyde og vekt. I tillegg til det, så må foreldrene levere inn en familierapport på status i familen!


For trenerne i systemet så er det også tøffe krav. I tilegg til Bergkamp, så er også gamle storheter som Wim Jonk, Bryan Roy , Aaron Winter og Ronald de Boer engasjert. Trenere evalueres hele veien. Annenhver måned må de presentere for styret at spillerne i gruppa har utviklet seg. Det er ganske tøft. Vår kontakt i Ajax ,Ed, har vært trener i akademiet i 5 år. Han har vært der lengst av alle. De fleste varer bare en til to sesonger før de skiftes ut. Før jobben i Ajax så har han 20 års bakgrunn som ungdomstrener. Trenerne følges tett av trenercoacher som er utdannet innen psykologi.
 

Ajax omsetter for 40 millioner i akademiet i året, de prioriterer å bruke mye penger på det framfor å kjøpe spillere. De har kjøpt noen få spillere gjennom tidene( bl.a Zlatan), men de er stort sett solgt med fortjeneste.
 

 

Klart, det finnes ingen fasit på spillerutvikling i fotball. Og heldigvis for det! Men at denne klubben gjør mye rett, det er det absolutt ingen tvil om. Ingen norske klubber kan vise til tilsvarende budsjett og satsing på unge spillere som Ajax.
 

For å lese mer om Ajax akademiet, se denne linken: http://english.ajax.nl/Youth-Academy.htm

 

 

  Kjetil A.B 7\12 -10
 

 
Våre samarbeidspartnere